tiistaina, lokakuuta 17, 2006

Das faule Schwein

Juoksin linja-autolle - myöhästyin. Lähdin kävellen metroasemalle - jouduin palaamaan kotiin koska olin unohtanut treenihousuni. Ehdin juuri sopivasti tanssitunnille - päiväni pelastui.
Tapasin jälleen Sa:n luisteluhallilla ja istuimme kaksi tuntia höpöttelemässä. Sain kutsun ensi kesäksi Makedoniaan. Meidän keskustelumme ovat nopeatempoisia ja on hauskaa huomata kuinka samalla tavalla koemme asiat täällä. On jännittävää kuulla millaista elämä Makedoniassa on Saksaan verrattuna. Ja tietysti kerron hänelle tarinoita meistä, jurosta pohjolankansasta. Tänään puheenaiheeksi nousi varsinkin tavat. Makedoniassa miehet kustantavat tytöille kaiken baarissa. Olet vain ystävällinen, puhelias ja iloinen persoona niin sinun ei tarvitse avata kertaakaan rahapussiasi drinkkiä ostaaksesi. No, mitenkäs meillä Suomessa sitten?
Makedonialaiset ovat ortodokseja, uskonnollisia ja vanhoillisia. Homoseksuaalisuutta ei hyväksytä, mutta juhlinnalla ei ole rajaa. Maanantaista keskiviikkoon on vuorossa opiskelijoiden bileet. Juoda ei tarvitse, kaikki vain lähtevät yhdessä tanssimaan ja tapaamaan ystäviä. Torstaista sunnuntaihin on vuorossa normaalit baarit, clubit ja discot. Välipäivistä ei ole tietoakaan, kaikkihan rakastavat juhlia. Alkoholin nauttiminen aloitetaan noin 13 vuoden iässä, joten kun päästään varsinaiseen täysi-ikäisyyteen, kenelläkään ei ole enää halua vetää meillä Suomessa niin tuttuja överikännejä. Ikäraja on tietysti 18 vuotta, mutta Sa:n mukaan Makedoniassa ei oikein aina jakseta kunnioittaa sitä lakia. Mietimme yhdessä kuinka erilainen Saksa on tähän verrattuna, kun alle 15 vuotiaat eivät saa liikkua ulkona ilman huoltajaa kello 22 jälkeen.
Jouluhan ortodokseilla on eriaikaan kuin meillä, mutta eipä sitä samalla tavalla vietetäkään kuin miten me olemme siihen tottuneet. Joulukuuset ja lahjat heillä on uutena vuotena. Mitä sitten jää jouluksi? No biletystä tietenkin! Nuoriso rientää omiin menoihinsa ja vanhemmat istuvat kotona tuijottamassa tv:tä. Siis mitä? Missä hirveä stressi joulusiivouksesta, joululahjoista ja kinkusta? Kuinka taivaallisesta stressitön joulu kuullostaakaan. Seuraa tehtävä : pyri tänä vuonna kaikin tavoin välttämään joulustressiä. Miksi stressata lahjoista? Hanki ystäville jotain ihanaa,pientä ja tarpeellista, joka kertoo siitä, että välität heistä. Pyyhi mielestäsi ajatus, että joululahjan pitäisi olla jotenkin erityinen. Miksi se ei voi olla vaikka kuusenkoriste, jonka toinen voi säilyttää ja sitten vanhuksenakin ripustaa sen kuuseensa ja muistella sinua? Alan kuullostaa freakiltä, mutta ei se mitään. Itse päätän pyrkiä stressittömään jouluun ja tiedän kyllä vallan mainiosti miten sen saavutan.
Mietimme myös Sa:n kanssa kuinka työnarkomaaneilta Saksalaiset voivat vaikuttaa. Kaikki tuntuvat tekevän 10 tuntia päivässä töitä, puolipäivätyö tarkoittaa noin 7-8 tuntia. Sen jälkeen riennetään kiireellä kotiin hääräilemään kotiaskareiden parissa. Missä lepo? Missä rauha? Jokus kiire on täysin itseaiheutettua ja täällä sitä näkee mielestäni paljon. Ei se tee ihmisestä huonoa työntekijää jos töiden jälkeen käy hetkeksi sohvalle makaamaan ja ottaa vaikka päiväunet. Jos minunkin mummini, joka siivoaa kahdeksan päivää viikossa, pystyy ottamaan päiväunet, niin kyllä siihen pitäisi kaikkien muidenkin pystyä. Ei ihmekään, että tämä maa saattaa tehdä aupairit hulluiksi tai vähintäänkin uupuneiksi, kun kaikkien odotetaan paiskivan töitä kellon ympäri.
Tai ehkä täällä lepääminen tapahtuu eritavalla. Hyvä olo saavutetaan lenkkeilemällä tai imuroimalla päivittäin. Olemmeko me suomalaiset sitten laiskoja kun opiskelun ja töiden jälkeen heittäydymme sohvalle seuraamaan Salattuja elämiä, tai lysähdämme tietokoneen ääreen, tai kääriydymme lämpimän viltin alle päiväunille?